Влада Републике Србије

Министарство трговине, туризма и услуга

Министарство финансија

 Предмет: Апел за  хитно деловање  и давање помоћи туристичким агенцијама, у складу са Законом о туризму, члан 2, став 5…у којем се наводи начело заштите националне економије, туристичког производа и туристичких професија

Поштована госпођо Брнабић,

Обраћамо Вам се у име свих удружења туристичких агенција Србије, које окупљају око 450 агенција, које су партнер држави у изградњи привреде, доприносе буџету Републике и развијању  бројних привредних грана, које су репрезентативан амбасадор културних и духовних вредности Србије.

У светлу новонасталих околности поводом пандемије – заразе корона вирусом свесни смо драматичности ситуације која је посебно тешко погодила и туристичке агенције.

Мере помоћи које је Влада до сада пружила за запослене у туристичким агенцијама су недовољне за правни и физички опстанак, како туристичких агенција у Србији тако и више хиљада запослених у њима.

Ово је моменат када нама треба помоћ.  Немамо прилива новца и зараде од марта 2020, погранична регулатива разних земаља стопира проток туриста, било тако што не дозвољавају нашим туристима путовање у те земље, било тако што захтевају 14сто дневни карантин за све који долазе из Србије. С тога и те ино агенције отказују путовања њихових гостију у Србију. Влада је дала могућност коришћења ваучера за путовања по Србији али то је помоћ власницима смештајних капацитета а не туристичким агенцијама.

 

Највећи број туристичких агенција од марта ове године немају никаквих прихода, имају финансијске обавезе на основу разних аранжмана, режије,…  Влада је дала помоћ у виду три минимална лична доходка, али свака агенција за сваког запосленог по том основу треба да исплати на име пореза и доприноса за сваки тај минималац од по око 20,000 РСД од непостојећег прилива новца. Банке и осигуравајуће куће су после истека мораторијума почели да потражују исплату обавеза ка њима. Посебно напомињем да агенције у претходна 4 месеца јесу радиле  свакодневно, како бисмо на хиљаде аранжмана отказали, тражили повраћаје новца од хотела, резервационих система, авио компанија, зарад заштите интереса путника. Све ово што је рађено је без зараде, додатне накнаде, али уз додатне трошкове. Наставак пословања уз нови талас короне је такође крајње неизвестан и слути да неће моћи да надокнади све трошкове.

Минимум помоћи коју предлажемо је следеће:

  • Исплата бруто минималних личних доходака за све запослене у туристичким агенцијама до краја 2020.године
  • Давање права туристичким агенцијама (шифре делатности 79.11 и 79.12) које имају статус предузећа права на мировање до годину дана (почетак и крај на захтев агенције)

Напомињемо да ћемо у наредним данима дефинисати и остале предлоге који се тичу осигурања, депозита и других обавеза које агенције имају.

Обраћамо Вам се са молбом да нам што хитније помогнете, како бисмо по истеку овог тешког периода наставили да доприносимо држави, заједници  и запосленима, као и до сада. Алтернатива су бројни социјални случајеви, бројни банкроти, бројни незадовљни туристи који у случају банкрота агенција неће моћи да искористе заменске ваучере.

Дозволите да Вам дамо и неке увиде у то како друге државе решавају ову ситуацију. Примера ради Велика Британија је кроз своју организацију VisitEngland, која је пандан нашем ТОС-у, направила предлог мера Влади у мају ове године, које можете видети овде

https://www.visitbritain.org/sites/default/files/vb-corporate/Documents-Library/documents/helping_the_tourism_industry_recover_from_covid_4_may_2.pdf

У очекивању Вашег одговора и позива на сарадњу сматрајте нас конструктивним партнером за изналажење најбољих решења.

Потписник овог дописа је УТАС а у име свих доле наведених удружења, које су због дислоцираности и тренутних околности доставили сагласност са дописом путем е-маил-а

С поштовањем,

УТАС – Мирослава Јешић, председник Скупштине удружења  + 381 622 622 78

YUTA – Александар Сеничић, директор

АТАС – Срђан Џивџановић, председник Удружења

AНТАС – Гордана Продић, председник Удружења

УРА – Миљан Миљевић, представник Удружења

 

Udruženje UTAS

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.