SAOPŠTENJE

Sva veća udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su danas od republičke vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja ove godine, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana, kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika.

Mnoge evropske zemlje su već opredelile dodatnu pomoć najugroženijim sektorima u privredi, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Zahtev je upućen kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvu finansija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji.

Iza ovog zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 450 turističkih agencija u Srbiji:  Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA, Poslovno udruženje turističkih agencija ATAS, Asocijacija nezavisnih turističkih agencija ANTAS I Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA). Sastanak udruženja je održan na inicijativu UTAS-a, u utorak 30.06.2020.

Udruženja će nadležnim institucijama predstaviti  podatke o poslovnim gubicima i obrazložiti navedene mere za koje verujemo da će omogućiti opstanak većine preduzeća u turizmu,  te očuvanje nekoliko hiljada radnih mesta.

Rukovodstvo UTAS-a

Tekst dopisa vladi može se pogledati na ovom linku.

Izveštaj sa sastanka udruženja može se pogledati na ovom linku.

Udruženje UTAS

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.