Svetski savet za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council – WTTC) pozvao je vlade svih zemalja da odmah preduzmu mere kako bi se obezbedio opstanak turizma. “Ne uskoro. Ne za nekoliko nedelja. SADA! Svako odlaganje koštaće u milionima izgubljenih poslova i gotovo nesagledive štete širom sveta. Sada je vreme za akciju” – poručuju iz WTTC-a.

U svom dopisu WTTC procenjuje da je 50 miliona radnih mesta ugroženo i da se putovanja i turizam bore za opstanak u ovom trenutku a da su putovanja okosnica ekonomija širom sveta. Prihodi u turizmu donose osnovnu zaradu, velika ulaganja, stavaraju radna mesta i stimulišu druge sektore. Podaci WTTC pokazuju da putovanja i turizam doprinose 10,4% globalnog GDP-a i 320 miliona radnih mesta. Turizam je odgovoran za otvaranje jednog od pet novih radnih mesta i već 8 godina ima veći rast od rasta globalne ekonomije.

WTTC predlaže tri vitalne mere koje će pored sredstava za oporavak zaštiti opstanak miliona ljudi: odobravanje finansijske pomoći za zaštitu prihoda radnika u ovom sektoru, pozivaju vlade da daju neograničene zajmove bez kamate globalnim turističkim kompanijama ali i malim i srednjim preduzećima kao podsticaj da ne bi došlo do njihovog propadanja, i traže da svi državni porezi, takse i finansijski zahtevi u sektoru putovanja budu momentalno obustavljeni za narednih najmanje 12 meseci.

WTTC apeluje da svet preduzme hitne akcije kako bi se sprečilo da ova globalna zdravstvena kriza postane svetska ekonomska katastrofa.

„Ne raditi ništa nije opcija“ napominju i pozivaju svaku vladu da preduzmu drastične mere kako bi se sačuvali i zaštitili zaposleni i njihove porodice koje žive od turizma.

I dok WTTC predlaže konkretne mere vladama širom sveta, Svetska turistička organizacija koja posluje u okviru Ujedinjenih nacija (UNWTO) šalje poruke putnicima: „Staying home today, travelling tommorow“ sa haštagovima za kampanju #stayathome #traveltommorow stavljajući ljude na prvo mesto. Kao odgovor na razvoj situacije, UNWTO poziva na prepoznavanje turizma kao vodećeg za ekonomski oporavak pa je tako već osnovan Globalni krizni odbor za turizam koji je okupio ključne agencije UN, države članice i privatni sektor.

Podsedaćmo da je i naše udruženje iniciralo a ostala udruženja agencija podržalo apel upućen putnicima i javnosti kako bi sprečili bankrot agencija, gubitak radnih mesta kao i štetu putnika koju bi pretrpeli u takvim okolnostima.

Udruženje UTAS

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.