АPEL

 

Zbog novonastale situacije otkazuju se sva putovanja koja su planirana do 15. maja, odnosno do okončanja vanrednog stanja. Za putovanja planirana posle ovog datuma turistički radnici će pratiti razvoj situacije i delovati u skladu sa uputstvima koja budu dobijala od nadležnih organa.

Iskreno se nadamo da kriza prouzrokovana korona virusom neće dugo potrajati i da ćemo sva putovanja na koja ste želeli da otputujete ovog proleća, realizovati čim okolnosti to dozvole.

Ipak, želimo da vam ukažemo na nešto veoma važno. S obzirom na to da je zabranom putovanja turizam prvi na udaru, te će stoga pretrpeti najteže posledice, pomozite nam da sačuvamo radna mesta ljudi zaposlenih u turizmu tako što nećete otkazivati svoja putovanja, već ćete ih samo pomeriti za period posle ukidanja vanrednog stanja.

Turistički radnici će učiniti sve što je u njihovoj moći da novac, koji je već prosleđen partnerima u zemlji i inostranstvu ne propadne, budući da većina hotelijera i prevoznika prihvataju da se izvršene rezervacije samo pomere za druge datume i ostanu punovažne.

Molimo vas da pokažete solidarnost prema ljudima iz turističke branše. Svi se nadamo da će se ovaj loš period brzo završiti i da će letnja sezona proći bez problema i potrebe za otkazivanjima.

Budući da je pred svima nama težak period, molimo sve naše putnike da nam ga ne otežavaju dodatno zahtevima za refundacijama, budući da to lako može dovesti do nelikvidnosti mnogih agencija i gubitka radnih mesta. U slučaju nelikvidnosti i nesolvetnosti agencija prouzrokovanim vanrednim stanjem, osiguravajuće kuće nisu u obavezi da isplate naknadu na ime garancija putovanja koje su agencije bile u obavezi da obezbede!

Putnicima će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruže uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana planiranog putovanja. (Ukoliko je organizator imao dokazive stvarne troškove po pitanju realizacije putovanja, ukupan iznos obaveze se umanjuje za taj iznos). Ovaj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu 2020.g. u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju.

Nadamo se da ćete naš apel shvatiti dobronamerno i da nećete dozvoliti da zbog okolnosti za koje nismo krivi, turizam pretrpi dalekosežne posledice.

Solidarnost ne znači samo ostaviti dovoljno hleba na rafovima u prodavnicama, već omogućiti ljudima čije je poslovanje najviše ugroženo da mogu da ga kupe.

Zahvaljujemo vam se na razumevanju u ime turističkih radnika Srbije.️

 

P.S. U svetu se takođe vodi globalna kampanja na istu temu sa haštagovima #savetourism i #dontcancelmodify a na srpskom smo to preveli sa #sačuvajmoturizam #neotkazupromeni

 

APEL PODRŽALA UDRUŽENJA AGENCIJA:
UTAS, YUTA, ANTAS, URA

Udruženje UTAS

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.